In 2019 heb ik als pedagogiek studente stage gelopen bij MEE Zuid-Limburg. Tijdens deze stage heb ik ontzettend veel mogen doen en kunnen leren. Denk hierbij aan het geven van de brussencursus, de cursus omgaan met geld, individuele cliëntondersteuning en een social media training ontwikkelen.
Aan het einde van mijn stage heb ik een contract aangeboden gekregen om bij MEE aan de slag te gaan als cliëntondersteuner.
Zo ondersteun ik een cliënt die maandelijks financieel niet rondkomt. Samen hebben we bekeken welke kosten er bespaard kunnen worden en waar de cliënt mogelijk financieel recht op heeft. Denk hierbij aan toeslagen, eventuele mogelijkheden tot werk, kwijtschelding van schulden of andere regelingen. Daarnaast bespreek ik met de cliënt hoe het op andere levensgebieden gaat en of daarin nog iets nodig is.
Een andere cliënt ondersteun ik bij zijn vrijetijdsinvulling. Deze cliënt is mantelzorger van zijn chronisch zieke dementerende vader en vindt het moeilijk om daar balans in te vinden. Ik heb bij deze casus het mantelzorgkaartenspel ‘bordje vol’ ingezet. We zijn samen het gesprek aangegaan en zo is hij tot inzicht gekomen wat hij allemaal doet. Door deze inzichten heeft hij bekeken hoe en bij wat hij ondersteuning van mensen uit zijn netwerk of zorg professionals kan krijgen, zodat hij ook momenten voor zichzelf kan hebben.
Tevens ondersteun ik cliënten naar een passende sport of beweegactiviteit. Voor sommige mensen is er een drempel om te gaan bewegen of sporten. Iedereen moet kunnen sporten of bewegen! Samen met de cliënt proberen we deze drempel weg te nemen.
Bij MEE kan ik mijn eigen werk zelf indelen. Dit is prettig en geeft vertrouwen. Het ene moment heb ik een digitaal overleg, dan een huisbezoek en dan teamvergadering op kantoor. Dit maakt dat geen dag hetzelfde is, dit zorgt ervoor dat ik veel ervaring kan opdoen en weer veel van kan leren! Bij MEE is er een prettige werksfeer, zo kan ik altijd terecht bij collega’s die graag met je meedenken.
Er is bij MEE ruimte om jezelf te ontwikkelen en je wordt hierin ook gefaciliteerd. Zo heb ik begin dit jaar een congres over ‘Levend verlies’ kunnen volgen. Elk kwartaal is er een plenaire bijeenkomst voor alle medewerkers om onze deskundigheid te bevorderen. SKJ en BCMB bieden ook scholingsmogelijkheden.
Tip voor de nieuwe medewerker:
Als cliëntondersteuner voer je veel van je werk zelfstandig uit. Dit vraagt creativiteit, flexibiliteit en planning skills. Je bent ook onderdeel van een team, dus het is belangrijk dat je ook goed kunt samenwerken. Samenwerken met teamleden, collega’s, cliënten maar ook met externe partners (gemeenten of andere zorgprofessionals). Mocht je ergens niet uitkomen zijn alle collega’s bereid om je te helpen".