Fanny DrentheAdviseur strategie & beleid

In mijn functie als adviseur strategie en beleid werk ik niet direct met cliënten. Ik werk met medewerkers, financiers en samenwerkingspartners van MEE in het sociaal domein in vrijwel alle gemeenten van Zuid-Limburg. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers van gemeenten, maatschappelijk werk, zorgaanbieders, GGD en huisartsen. Indirect draag ik met mijn werk eraan bij dat mensen met een beperking mee kunnen doen. Ik zorg ervoor dat onze medewerkers hun werk goed kunnen doen, dat we opdrachten blijven krijgen en dat er in onze samenleving rekening gehouden wordt met mensen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is.

Vrijwel dagelijks schrijf ik subsidieaanvragen voor cliëntondersteuning, projectplannen om meedoen voor mensen met een beperking ook op andere manieren mogelijk te maken en plannen van aanpak om bijvoorbeeld onze manier van werken te verbeteren. Overleg ik met collega’s om te horen wat er leeft. Welke ontwikkelingen zijn er in het sociaal domein? Wat hebben onze medewerkers nodig om hun werk goed te kunnen blijven doen? Waar hebben onze cliënten behoefte aan? Dit is voor mij belangrijke input die ik verwerk in adviezen voor ons management team.

Ik neem ook deel aan diverse werkgroepen in verschillende gemeenten bijvoorbeeld aan de lokale coalitie ‘één tegen eenzaamheid’ in Sittard-Geleen. In dat soort werkgroepen vertegenwoordig ik dan MEE en onze doelgroepen. Ik neem ook deel aan de adviesgroep Krachtenbundeling in de gemeente Maastricht. In dat soort groepen denk ik mee over hoe we ondersteuning en zorg voor mensen in een wijk zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen regelen. Onze cliëntondersteuners doen ontzettend belangrijk en goed werk. Ik zorg ervoor dat de resultaten die zij realiseren inzichtelijk worden gemaakt voor onze financiers. Dit doe ik door onderzoeken op te zetten en uit te voeren en door presentaties te geven aan bijvoorbeeld gemeenteraden. Daarnaast ondersteun ik onze cliëntenraad. Hierbij neem ik deel aan hun vergaderingen om hun van informatie te voorzien en ondersteun ik hen bijvoorbeeld bij het schrijven van adviezen voor de organisatie vanuit cliëntperspectief.

Ik bent niet alleen met strategie en beleid bezig maar ook met communicatie en marketing. Samen met collega’s stel ik ook jaarlijks een communicatieplan op. Vervolgens coördineer ik de uitvoering van communicatie en werk ik ook actief mee aan het schrijven van bijvoorbeeld ons jaarbericht. Het werk is hierdoor heel afwisselend.

Je creativiteit, inventiviteit en beslisvaardigheden kun je goed kwijt in deze functie. Dat moet ook wel om alles voor elkaar te krijgen. We werken voor mensen met een beperking van alle leeftijden op alle leefgebieden in heel Zuid-Limburg. Dat betekent dat je van veel ontwikkelingen op de hoogte moet zijn. Van jeugd tot ouderen, van GGZ tot justitie, van gemeente Maastricht tot Sittard-Geleen en Kerkrade. Hierdoor ben je breed maatschappelijk betrokken en werk je ook met heel veel verschillende disciplines samen. Dat is ontzettend inspirerend.

Bij MEE krijg je volop de kans om te leren. Zo ben ik opgeleid tot orthopedagoog en bij MEE begonnen als cliëntondersteuner/casemanager Integrale Vroeghulp en vervolgens doorgegroeid in mijn huidige functie. Gedurende het jaar wordt er ook veel gedaan aan deskundigheidsbevordering en kun je online trainingen volgen via GoodHabitz. Daarnaast kun je je eigen ontwikkelwensen met je leidinggevende bespreken. Zo heb ik afgelopen jaar een opleiding projectmanagement afgerond. Als je een kans ziet om de dienstverlening te verbeteren of mee doen mogelijk te maken bijvoorbeeld middels een project dan wordt je gestimuleerd om dit in praktijk te brengen. Op die manier voelt MEE echt als “jouw” onderneming. 

“Ik heb bij MEE ook echt leuke collega’s. Mensen die betrokken, bevlogen en professioneel zijn. Mensen die inclusie allemaal belangrijk vinden en hier hard voor werken. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in hoe het met je gaat. Ik voel me daardoor thuis bij MEE.”

Je hebt de mogelijkheid om flexibel te werken bij MEE. Zo zit ik een gedeelte van mijn tijd op ons kantoor in Heerlen, maar kom ik ook op veel andere plekken. Ik beheer mijn agenda zelf.  Als ik een belangrijk stuk moet schrijven dan kan ik dit in alle rust thuis doen. Als mijn kinderen een keer een studiedag hebben dan wissel ik een werkdag om. Deze autonomie en flexibiliteit vind ik echt heel fijn. Ik voel me hierdoor vrij in mijn werk.

Tip voor de nieuwe  medewerker:
Deel je ideeën met collega’s. In verbinding ontstaat namelijk de beweging. Samen kunnen we meer mogelijk maken".